Avatar
19 May 2017 - Annebeth Dermer plaatste:

Het ziekteverzuim in de ggz loopt verder op

Het ziekteverzuimpercentage is in het eerste kwartaal in de ggz gestegen van 6,15 in 2016 naar 6,36 in 2017. In het voortschrijdend jaar 2016-2 t/m 2017-1 is het verzuimpercentage gestegen naar 5,42. Niet eerder was het verzuimpercentage zo hoog in de afgelopen drie jaar. In het voorafgaande kwartaal was dit 5,4.

Oorzaak stijging van het verzuimpercentage met name door langdurig verzuim

De stijging van het verzuimpercentage wordt met name veroorzaakt door het langdurig verzuim. Zowel in het eerste als tweede ziektejaar door verzuim dat langer dan 92 dagen duurt.

De gemiddelde duur is met 17,7 hoger dan een jaar geleden en laat ten opzichte van de vorige voortschrijdende periode (2016-1 t/m 2016-4) een lichte stijging zien.

In alle branches is het verzuimpercentage gestegen. De branche ‘Gehandicaptenzorg’ laat de minste stijging zien. De ggz laat in vergelijking met de zorgsector dezelfde ontwikkeling zien. In alle branches wordt de stijging vooral veroorzaakt door het langdurig verzuim. 

De verzuimgegevens worden verzameld door Vernet vanuit de organisaties die bij hen zijn aangesloten.

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.