Avatar
13 October 2014 - Chris Nas plaatste:

Engeland: psychische problemen net zo snel behandelen als kanker

De Engelse regering stelt meer geld beschikbaar om de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg te verkorten. Ook gaat meer geld naar de opvang van mensen met een eerste psychose. Dit moet een einde maken aan het grote verschil tussen lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg in Engeland. Dat maakte minister van Gezondheidszorg Norman Lamb vorige week bekend.

Na de forse bezuinigingen op de ggz in Engeland sinds 2010, konden de wachttijden voor psychotherapie oplopen tot 2 jaar. Ook bleek uit diverse onderzoeken dat de indirecte kosten van psychische problemen veel hoger waren dan de bezuiniging op de ggz. De totale kosten van psychische problemen bedragen in Engeland 4,5% van het BNP (GBP 70-100 miljard). De Engelse overheid investeert daarom de komende jaren extra in de ggz (zie bijlage Path to Parity). Dit  rapport van de Engelse Chief Medical Officer geeft een overzicht van ontwikkelingen in de ggz in Engeland.

In aanloop naar dit besluit heeft NHS England aan GGZ Nederland gevraagd om een analyse te maken van de wachttijden in Nederland tussen 2002 en 2009. In Nederland is de toegang tot de ggz de afgelopen jaren heel goed geweest en kregen heel veel mensen ook de hulp die zij nodig hadden. De extra investeringen in de ggz in deze periode wierpen hun vruchten af. En terwijl veel meer mensen werden geholpen, leidde deze toestroom niet tot extreem lange wachttijden. De notitie voor NHS Engeland staat in de bijlage.

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.