Avatar
12 July 2019 - Beverley Rose plaatste:

Oproep vernieuwingsslag GGZ

Oproep namens het LOC (netwerk van mensen die betrokken zijn bij Zorg en Welzijn)

Onder het motto: FUNDAMENTEEL ANDERS

Vele ervaringsdeskundigen, naasten en hulpverleners merken in de praktijk negatieve effecten van hoe de geestelijke gezondheidszorg nu georganiseerd is. De GGz is teveel gericht geraakt op regels, bedrijfsmatig denken en systemen. Om duurzame oplossingen te vinden is een brede vernieuwingsbeweging nodig.

Noodzaak

En het moet ook anders. Veel mensen krijgen tijdens hun leven te maken met psychische problemen. De hulp daarbij ervaren ze lang niet altijd als helpend. Mensen hebben het gevoel dat een diagnose gelijk staat aan een negatief etiket plus de daarbij behorende standaardbehandeling. Daarnaast bestaat een groot gevoel van onveiligheid, persoonlijke gegevens komen op allerlei plekken terecht. En dan hebben we het nog niet over de (maatschappelijke) kosten en verliezen hiervan.

Vernieuwingsbeweging

Deze en andere uitdagingen zijn niet makkelijk op te lossen, maar vragen wel een antwoord. Om tot een brede vernieuwingsbeweging in de GGz te komen is als start een breed maatschappelijk debat noodzakelijk.

Droom

LOC, de vereniging van ervaringsdeskundigen en prof. dr. Jim van Os doen een voorzet. In vele gesprekken kwam naar voren dat het in de kern moet gaan om dat geestelijke gezondheidszorg waarde-vol is. Dat wat er voor mensen toe doet voorop staat. En relaties tussen mensen uitgangspunt is.

•Een uitnodiging aan iedereen die ruimte ziet voor vernieuwing in de ggz

•Als professional, bestuurder, als zorgverzekeraar, als ervaringsdeskundige

•Er is meer mogelijk dan we denken...

Wil jij meedoen?

Ken je of ben je een plek waar vernieuwend organiseren vanuit de relatie mogelijk is? Die wil meedoen aan een gezamenlijke vernieuwingsbeweging? Neem contact op met: r.zelissen@loc.nl.

Zie: https://www.loc.nl/

en:

https://loczeggenschap.ning.com/netwerken/waarde-volle-ggz

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.