Avatar
24 June 2019 - Carolien van Bracht-Visser plaatste:

Afspraken over verwijzingen ggz

In het voorjaar van 2017 zijn er afspraken gemaakt over verwijzingen naar de ggz. Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen willen wie deze afspraken nog weer even in herinnering brengen. Deze vindt u hier

Drie belangrijke afspraken hierin zijn:

 • De regiebehandelaar van een patiënt in de generalistische basis-ggz en de gespecialiseerde ggz kan, als deze van oordeel is dat behandeling in de gespecialiseerde ggz respectievelijk de generalistische basis-ggz plaats moet vinden, rechtstreeks doorverwijzen naar de gespecialiseerde ggz respectievelijk de generalistische basis-ggz, met tegelijkertijd (dat wil zeggen: uiterlijk binnen 10 werkdagen) een schriftelijk/ elektronisch melding aan de huisarts.
 • Bij een gewijzigde  diagnose is er geen nieuwe verwijzing nodig. De regiebehandelaar meldt de gewijzigde diagnose aan de huisarts en zorgt dat deze melding wordt opgenomen in het patiëntendossier.
 • Bij een onvolledige verwijzing moet weliswaar extra informatie bij de huisarts worden opgevraagd, maar mag de aanbieder de zorg ook declareren als de huisarts deze aanvullende informatie niet levert.
 • Avatar
  25 June 2019 - Wouter Hoge zei:

  Er is wel nog een probleem. Volgens de afspraken over verwijzing hoef je geen verwijzing te vragen bij het doen van een prestatie chronisch na een andere prestatie. Echter, volgens het functioneel ontwerp zelfonderzoek 2017 worden deze vervolgens afgekeurd, omdat alleen verlengingen van chronisch uitgezonderd zijn. Een chronisch na een intensief wordt dus in het zelfonderzoek afgekeurd zonder expliciete aanwezige verwijzing.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  27 June 2019 - Irene Stöver zei:

  Het zelfonderzoek is tot stand gekomen tussen verzekeraars en zorgaanbieders. Als daar op bepaalde punten de afspraken niet goed in zijn verwerkt, dan kun je dit inbrengen middels de FAQ inbrengen: zn.nl/338067458/…

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  27 June 2019 - Angelique Wiekens zei:

  Deze regels passen wij binnen onze organisatie ook toe, maar nu krijgen wij van een collega instelling de vraag om de verwijzing door een psychiater te laten ondertekenen. Onze vraag is dan ook wat wordt onder de regiebehandelaar verstaan? In onze optiek ook de GZ-psycholoog die regiebehandelaar is (binnen een instelling in MDO constructie). Bedankt voor jullie reactie.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  28 June 2019 - Carolien van Bracht-Visser zei:

  In de afspraken staat dat de regiebehandelaar mag doorverwijzen. Wie er regiebehandelaar mogen zijn staat in het model kwaliteitsstatuut en de NZa regelgeving. Als een andere behandelaar dan de psychiater de regiebehandelaar is, is een handtekening van de psychiater dan ook niet nodig.

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.