Avatar
10 January 2019 - Djieuwke Verseput plaatste:

Jeugdautoriteit per 1 januari 2019 van start

Om het jeugdzorgstelsel goed te laten werken, is er per 1 januari 2019 een jeugdautoriteit. De Jeugdautoriteit volgt de Transitie Autoriteit Jeugd op. 

Achtergrond Jeugdautoriteit

Sinds het begin van de Jeugdwet (2015) hebben gemeenten, jeugdhulpaanbieders en het Rijk hun krachten gebundeld. Het doel is de jeugdhulp dichter naar de leefwereld van het kind en het gezin te brengen. Gemeenten en aanbieders willen de zorg voor kinderen en gezinnen integraal, op maat en dichtbij het gezin organiseren. 

Taakomschrijving Jeugdautoriteit

De jeugdautoriteit bemiddelt wanneer ondersteuning vanuit het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) onvoldoende helpt. Het doel van de jeugdautoriteit is om de continuïteit van essentiële jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering te borgen. De jeugdautoriteit doet dit door:

 • te bemiddelen rond de inkoop van jeugdhulp;
 • gemeenten aan te spreken rond continuïteitsvraagstukken;
 • zo nodig bestuurlijke maatregelen voor te bereiden. 

Werkwijze Jeugdautoriteit

De jeugdautoriteit komt pas in beeld nadat aanbieders van specialistische jeugdhulp en gemeenten of regio’s andere stappen hebben genomen. 

Als aanbieders en gemeenten onderling ergens niet uitkomen, kunnen zij de hulp inroepen van het ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ). Het OZJ ondersteunt jeugdregio’s (zowel gemeenten als aanbieders) en cliëntorganisaties. Dit doet het team door, op vraag van gemeenten en/of aanbieders, aan te sluiten bij bestaande overleggen of door deze gesprekken te initiëren. Het team bestaat uit een ambassadeur, regioambassadeurs, contactpersonen voor aanbieders van jeugdhulp en een ondersteunend team.

Contact

Heeft u vragen over de Jeugdautoriteit? Dan kunt u contact opnemen met Leonie Geerts  leonie.geerts@minvws.nl (kwartiermaker jeugdautoriteit).

Bron en meer informatie zie bericht Rijksoverheid

 • Avatar
  11 January 2019 - Paul Winkelhorst zei:

  Hoi Djieuwke,

  Mijn grootste vraag is wat de definitie is van "...komt pas in beeld nadat aanbieders van specialistische jeugdhulp en gemeenten of regio’s andere stappen hebben genomen...".
  Dus pas als gemeenten en aanbieders een "confilct" hebben komt de Jeugdautoriteit in beeld?

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  11 January 2019 - Djieuwke Verseput zei:

  Hoi Paul,
  Voor de eerstelijnsbemiddeling is het OZJ beschikbaar. Een vervolgstap kan zo nodig zijn dat een beroep wordt gedaan op de Jeugdautoriteit. We hebben ook nog de Geschillencommissie i.o. Zie hiervoor dit bericht op ggz-connect: ggz-connect.nl/bericht/11720/….
  Op 30 januari organiseert GGZ Nederland weer een bestuurlijke jeugdbijeenkomst. Dan kunnen we iedereen nog concreter informeren. De agenda volgt binnenkort.

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.