Avatar
6 July 2018 - Monique Strijdonck plaatste:

Verdiepend onderzoek naar zorgtrajecten Psychose en PTSS

Zorginstituut Nederland gaat twee zorgtrajecten uit de ggz verder onderzoeken op mogelijkheden voor verbetering. Dit verdiepend onderzoek richt zich op concrete aanbevelingen voor verbetering van de zorgtrajecten Psychose en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Deze onderwerpen zijn gekozen op basis van een systematische analyse van de GGZ, met inbreng van partijen in de sector.

Bij het zorgtraject Psychose komt in de systematische analyse naar voren dat de diagnose en behandeling van lichamelijke klachten bij mensen met psychoses achterblijven. Ook lijkt het voorschrijven en monitoren van antipsychotica en bijkomende medicatie niet altijd volgens de richtlijnen te gebeuren.

Binnen het zorgtraject PTSS geeft de systematische analyse aanwijzingen voor onderdiagnostiek. Ook zijn er signalen dat mensen met PTSS niet altijd richtlijnconforme behandeling krijgen. Dit geldt ook bij de zorg voor mensen met PTSS die daarnaast een andere psychische stoornis hebben.

In de verdiepingsfase van de systematische analyse gaat het Zorginstituut de gekozen onderwerpen met de partijen in de zorg verder onderzoeken. Het doel van dat onderzoek is te komen tot concrete aanbevelingen voor verbetering van de patiëntgerichtheid, effectiviteit en doelmatigheid van zorg binnen het zorgtraject Psychose en het zorgtraject PTSS.

Meer informatie over onder meer de aanleiding en onderbouwing bij de geselecteerde onderwerpen kunt u lezen in bijgevoegd rapport ‘Systematische analyse Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’ en deze link naar de website van het Zorginstituut.

 • Avatar
  7 July 2018 - Bert Stavenuiter zei:

  Bijzonder nuttig dat hiernaar onderzoek komt. Ypsilon denkt vanuit haar wetenschapscommissie graag mee!

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  7 July 2018 - Karin Groen zei:

  Helemaal mee eens, Bert. Belangrijk onderzoek voor vele patiƫnten en familie/naasten.

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  12 July 2018 - Lise Rijnierse zei:

  @Bert Stavenuiter
  Beste Bert,

  Hartelijk dank voor je reactie! We starten nu de verdiepingsfase op en nemen in de komende maanden zeker contact met jullie op.

  Vriendelijke groet,

  Lise Rijnierse
  Programmaleider Zinnige Zorg GGZ

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.