Avatar
15 mei 2017 - Maayke Swank plaatste:

Deskundigenbijeenkomst Eerste Kamer over Wet verplichte ggz, Wet forensische zorg en Wet zorg en dwang

Dinsdag 16 mei organiseert de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de Wet verplichte ggz, de Wet Zorg en Dwang en de Wet forensische zorg.

De Eerste Kamer heeft het voorstel Wet Zorg en dwang in 2013 aangehouden in afwachting van het op dat moment nog bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel Wet verplichte ggz, om beide voorstellen in samenhang te kunnen behandelen. De plenaire behandeling van de Wet Forensische zorg werd in 2014 in afwachting van deze twee wetten uitgesteld.

Doel van de deskundigenbijeenkomst is te achterhalen of de gewenste samenhang met de drie wetsvoorstellen inderdaad in voldoende mate tot stand is gekomen en of de wetten uitvoerbaar zijn.

GGZ Nederland is uitgenodigd voor de deskundigenbijeenkomst. Marijke van Putten, bestuurder van GGZ Noord-Holland-Noord zal namens GGZ Nederland spreken.
Met de bijeenkomst bereiden de Kamerleden zich voor op behandeling van de wetsvoorstellen. Met input van leden is een position paper opgesteld (zie bijlage) waarin wordt ingegaan op verschillende voorwaarden die nodig zijn om van de wet een succes te maken en op de samenhang van de Wvggz met andere wetten. Verder is contact gezocht met Eerste Kamerleden en afgestemd met andere genodigde partijen zoals de NVvP, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en ActiZ. 

De bijeenkomst is niet openbaar, wel wordt een verslag gemaakt dat we zullen delen zodra dit beschikbaar is. De verwachting is dat na de deskundigenbijeenkomst schriftelijk vragen gesteld worden aan de bewindspersonen. GGZ Nederland zoekt hiervoor contact met de Eerste Kamerleden.  

 • Avatar
  16 mei 2017 - J. Verbeek bc. zei:

  Beste Maayke,
  Is het nu dinsdag de 16e of maandag de 15e wat de Eerste Kamer organiseert aan deskundigheidsbijeenkomst m.b.t. de Wet verplichte ggz, de Wet Zorg en Dwang en de Wet forensische zorg. Volgens de PDF bijlage is het de 16e dit lijkt mij ook logischer.
  M.b.t. de Wkkgz en het hele arsenaal deskundigheid moet er ook meer oog zijn voor hechtingsproblemen en (geloofs)vertrouwen in GGZ. Zie www.kicg.nl Breekbaar verbonden – hechtingsproblemen en geloofsvertrouwen

  Reageer op dit bericht
 • Avatar
  16 mei 2017 - Maayke Swank zei:

  De deskundigenbijeenkomst is vandaag, dinsdag 16 mei.

  Met vriendelijke groet,
  Maayke

  Reageer op dit bericht
Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.