Avatar
16 februari 2017 - Djieuwke Verseput plaatste:

Doorlopende ondersteuning aan kwetsbare jongeren

Voor kwetsbare jongeren valt volwassen worden niet altijd mee. Van de 'beschermende' omgeving van school en jeugdhulp vanuit de Jeugdwet, belandt de jongere in de vraaggerichte Wmo en de meer eisen stellende Participatiewet. Zij ervaren problemen op het terrein van onderwijs, werk, inkomen, zorg, wonen en veiligheid. Om deze jongeren te ondersteunen richting participatie en zelfredzaamheid is een samenhangende aanpak nodig van gemeenten en partners op verschillende leefgebieden. De aanpak 16-­27 is ontstaan om gemeenten en professionals handvatten te bieden bij de ondersteuning die deze jongeren nodig hebben. Betrokken partijen zijn: VNG, gemeenten, Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Movisie en Divosa.

Website 16-27

Hier vindt u beschikbare kennis, informatie en praktijkvoorbeelden over de ondersteuning van kwetsbare jongeren die volwassen worden. Op de hoogte blijven van nieuws? Meld u dan hier aan voor de Nieuwsbrief 16-­27.

Integrale aanpak

Voor een doorlopende ondersteuning is een integrale aanpak nodig van gemeenten en partners op verschillende leefgebieden: onderwijs, werk, inkomen, zorg, veiligheid en wonen. Hulp die past bij jongeren en bij hun ouders en verzorgers. De rol van gemeenten hierin is groot. Gemeenten zijn het aanspreekpunt voor jongeren en hun verzorgers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de randvoorwaarden voor een ononderbroken pad naar volwassenheid. Zij bieden professionals de ruimte om jongeren op alle leefdomeinen daarbij te helpen. Dat vraagt om ontschotting en samenwerking in het sociaal domein. Gemeenten zijn daar nu mee aan de slag. De aanpak 16-­27 ondersteunt hen hierbij zodat niet elke gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

Bron: www.16-27.nl

Jeugd-ggz/vz - volwassenen ggz/vz

Een van de sporen in de aanpak is de continuiteit van zorg van jeugdggz/jeugdwet naar volwassenenggz/Zvw. GGZ Nederland is betrokken bij dit spoor. Via GGZ Connect en ledenbijeenkomsten houden wij u op de hoogte.

Om te kunnen reageren dien je geregistreerd en ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen. Ben je nog geen lid van GGZ connect dan kun je je hier gratis registreren.